Kalózok

Az 1540-ben született Drake Anglia egyik legismertebb kalóza volt. Spanyolok elleni győzelmei miatt valódi nemzeti hőssé vált - elhomályosítva kalózként elkövetett bűneit.

Nagybátyja - a szintén híres kalóz-, John Hawkins parancsnoksága alatt szolgált, mikor egy elfogott vitorlás kapitányaként spanyolok csapdájába esett San Juan de Ulúa kikötőjében - Hawkins több más hajójával együtt. Csupán Drake és Hawkins legénysége tudott megmenekülni a kelepcéből. A huszonkilenc éves kapitány ettől fogva valóságos magánháborút kezdett a spanyolok ellen.

1570-től Erzsébet királynő nevében - ám felhatalmazása nélkül - hajtott végre támadásokat spanyol hajók, és kikötők ellen. Sikerei nem voltak mindig teljesek - akár elfoglalt egy kikötőt rövid időre, vagy mikor megtámadott egy ezüstkaravánt. De miután szövetséget kötött egy francia kalózkapitánnyal - közös erővel sikeres akciót hajtottak végre egy spanyol hajókaraván ellen. A királynő viszont nem szorgalmazta tetteit - lévén hivatalosan béke volt Anglia és Spanyolország közt. Így Drake két évig bujkálni kényszerült.