Kalózok

Roberts valószínűleg minden idők egyik legeredményesebb kalóza volt. Vadászterülete az észak amerikai gyarmatoktól a Karib-tengeren át, egészen az az afrikai partokig tartott - zsákmánya pedig 400-nál több hajó, mindössze harminc hónap alatt.

Egy rabszolgahajó első tisztjeként állt szolgálatban, mikor is hajóját elfoglalta Howell Davis, és annak bandája. Davis egy összetűzésben bekövetkezett halála után Roberts vette át a parancsnokságot, és rövid időn belül kalózként szerzett hírnevet magának. Keresztnevét John-ról Bartholomew-ra változtatta, és cselekedeteinek köszönhetően rövidesen csak "Fekete Bart"- ként emlegették.

Korai zsákmányai közt számos portugál hajó szerepelt - egy konvoj egykori részei. Newfounland közelében közel 170 szállítmányt rabolt ki. Zsákmányát eladta, és megvásárolt egy francia hajót, melyet Royal Fortune-ra keresztelt.

1720 nyarán a Karib-tengeren 15 francia, brit és holland hajót fosztott ki, vagy rabolt el. Ez év őszén már az Antillákon folytatott hadjáratot minden zsákmánynak tekinthető hajó ellen - és legalább száz vitorlást kerített hatalmába. Köztük egy 52 ágyús fregattot, melyen a martinique-i kormányzó utazott. Az elfogott legénységet kegyetlenül megkínozta, és kivégezte - a kormányzót pedig saját hajójának vitorlarúdjára akasztotta fel. A zsákmányolt hajók egy részét - köztük a fregattot is - Royal Fortune-nak keresztelte, és kalózhajóvá alakította.